De gebouwen op de Grote Markt, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaats, gaan terug tot de 15e eeuw. Eerst werde de hallen en enkele gildehuizen gebouwd, daarna begon men met het stadhuis om het politieke gezag te verankeren op deze handelsplaats. De Grote Markt werd in 1695 bijna totaal verwoest na een 3 dagen durend bombardement door het Franse leger, maar verrees als een feniks uit zijn as. In 3 jaar werd het hele plein herbouwd. Ook later vonden nog diverse transformaties plaats. Daardoor treffen we hier vier bouwstijlen naast en zelfs door elkaar aan: gotiek, barok, neoclassicisme en neogotiek.
In de Zandstraat 20, is het Belgisch Stripcentrum gevestigd. Het is een vroeger textielwarenhuis in art-nouveaustijl ontworpen door Viktor Horta. De prestigieuze hal leidt naar een momunumentale trap en het interieur wordt langs boven verlicht door een glazen dak. Deze striptempel verdient een uitgebreid bezoek. De verzameling, die 60 jaar geschiedenis van de Belgische strip omspant, brengt hulde aan Hergé, de vader van Kuifje, maar ook alle andere striphelden komen hier aan bod. Er is zelfs een leeszaal om uw favoriete strip ter plaatse te lezen.
De Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brabantse gotiek dateert uit de 13e eeuw, de bloeiperiode van deze bouwstijl. De 2 torens zijn duidelijk naar Frans model geconcipieerd. Het is de belangrijkste kerk in Brussel. In de 11e eeuw heeft de Graaf van Leuven, Lambert Baldéric, in de Sint-Michielskerk een kapittel gesticht ter ere van Sint-Goedele. De Koninklijke en prinselijke huwelijken worden vandaag de dag nog in deze kerk gehouden.
Het MOOF of Museum of Original Figurines toont de geschiedenis van het stripverhaal aan de hand van beeldjes die in een thematische opstelling alle striphelden en –mythen de revue
Koninklijke Museum voor Schone Kunsten van België is gewijd aan de schilderkunst van de 15e tot 18e eeuw en bevat honderden meesterwerken van oa Memling, Jeroen Bosch, Breughel, Van Dyck en Rubens.
In het Magritte Museum worden meer dan 200 originele werken van René Magritte gepresenteerd over 2500m2. Het Museum is hét referentiepunt in de wereld voor de kennis over deze kunstenaar.
Het BELvue Museum is ondergebracht in het prestigieuze Bellevue Hotel. De verzameling geeft een chronologisch overzicht van onze vaderlandse geschiedenis: beelden van de Belgische onafhankelijkheid, de Belle Epoque, de twee wereldoorlogen, de golden sixties, en de federalisering van het land.
De archeologische site van Coudenberg presenteert in een prachtige scenografie de overblijfselen van het paleis van de Bourgondische hertogen en van de Aula Magna van Keizer Karel: kapel, statiezaal en de vandaag ondergronds gelegen Isabellastraat.
In het Muziek Instrumenten Museum heeft u 1200 instrumenten met bijbehorende muziekfragmenten in een art-nouveaugebouw waarin destijds het warenhuis Old Ingland gevestigd was. Op de bovenverdieping bevindt zich een restaurant met een panorama over het centrum.
Het Paleis voor Schone Kunsten of Bozar is gebouwd in 1928 door de meester-architect van de art nouveau, Victor Horta. Het is het eerste grote polyvalente cultuurcentrum van dit type in Europa.
Op de Grote Zavel, in de chique Zavelwijk of wijk van de antiquairs, luxe winkels en meester-chocolademakers, wordt elke zaterdag en zondag een antiekmarkt gehouden. Geniet van de sfeer terwijl je een glas drinkt aan één van de vele terrasjes.
De Kleine Zavel is een parkje, omgeven door een prachtige smeedijzeren balustrade getooid met 48 bronzen beelden die de Brusselse gilden voorstellen. Achteraan staan 10 beelden die de Belgische 16e eeuw illustreren, verpersoonlijkt door grote humanisten van die tijd. In het midden staan de standbeelden van de graven van Egmont en Hoorn, als symbool van onze strijd tegen de Spaanse overheersing in de 16e eeuw.
De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel is het schitterende hoogtepunt van de flamboyante gotiek in Brabant die we te danken hebben aan de kruisboogschutter van de stad, die de kerk lieten bouwen in de 15e eeuw.
Het Egmontpark is toegankelijk via een koetspoort op de Waterloolaan, een paadje in de Grote Hertstraat of via de Wolstraat. In het park bevindt zich oa de Pollepel, een prachtige middeleeuwse waterput. Verder vind je er nog een oranjerie en een mooi beeld van Peter Pan.
De Marollen, gelegen aan de Blaesstraat en Hoogstraat, is de volkse wijk van de tweedehandsspullen, brocante, de recyclage en de solidariteit. Je vindt er een nachtasiel, de Berg van Barmhartigheid en een huis voor daklozen met gratis douches van de Orde van Malta. Op het Vossenplein is er dagelijk een druk bezochte vlooienmarkt. In de cafés rond het plein kun je het lokale dialect en de typische humor – zwans genaamd – van de wijkbewoners horen.
Waterloolaan en Louizalaan zijn DE lanen waar je de grootste namen uit de modewereld in een luxueus en gedistingeerd kader kan terugvinden. Hoewel de prijzen navenant zijn, blijven ze een stuk lager dan in vele andere hoofdsteden.
Het Justitiepaleis was het meesterwerk van architect Joseph Poelaert, en is een voorbeeld van de eclictische stijl. Dit imposant gebouw was bedoeld om de superioriteit van de Belgische wetgeveing uit te beelden. Dit was gebaseerd op één van de meest moderne samenstellingen in de wereld.
In het Horta Museum staan het genie en het meesterschap van Victor Horta op hun hoogtepunt door het ontwerp van dit gebouw in 1898 dat hij ontworp als eigenwoning en atelier.
Kwaliteitsshopping in een zeer Parijse sfeer heeft u aan Kastelijn door de brede laan met bomen en herenhuizen; enkele restaurants, caféterrassen en een uitstekende banketbakker laten je nog meer genieten van dit aangename moment.
Het P. Hankarhuis is gebouwd in 1893. Door de nieuwigheid van het ontwerp markeert de gevel van de allereerste belangrijke realisatie van Paul Hankar een breuk met de historische architectuur.
Het Solvayhuis is een lexueus herenhuis gebouwd in 1894 door Victor Horta voor de familie Solvay. De architect kreeg carte blanche en mocht interieur en meubilair tot in de kleinste details zelf ontwerpen.
Het schitterende gebouw, het Wielemanshuis, werd in 1925 gebouwd door de grote baas van brouwerij Wielemans-Ceuppens, die het liet optrekken voor zijn echtgenote. Mevrouw Wielemans had een zwak voor Spanje en vroeg de architect om de stijl van het Alhambra in Granada te imiteren.
Flagey, de geluidsfabriek... Een uniek stuk erfgoed dat synoniem is van culturele en technologische innovatie. Het Flageygebouw, bijgenaamd de Pakketboot, was in de jaren 1950-’60 het nationale omroepgebouw en kreeg een tweede leven aan het begin van de 21ste eeuw. Flagey is de ontmoetinsplaats bij uitstek voor muzikale en visuele creatie, een open huis voor dialoog en ontmoeting, onmisbaar voor het culturele leven in Brussel.
Het Parlemantarium is het bezoekerscentrum van het Europese Parlement. Dit is dagelijks open en gratis.
Bezoeken aan de Europese Commissie kunnen enkel na schriftelijke aanvraag.
In het Museum voor Natuurwetenschappen kan u er niet naast kijken: de prachtige geënsceneerde iguanodons vormen een parade die uniek is in de wereld. De Galerij van de evolutie is een echte reis door de geschiedenis van de levende wezens.
Het Leopoldpark biedt een oase van rust in de schaduw van de Europawijk. Het Leopoldpark is een heuvelachtig landschapspark waarin behalve het Museum van het Instituut voor Natuurwetenschappen ook andere wetenschappelijke instellingen ondergebracht zijn, zoals de Solvaybibliotheek.
Het Jubelparkmuseum is verdeeld in 4 departementen: nationale archeologie, Oudheid, niet-Europese beschavingen en Europese sierkunsten.
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Kruigsgeschiedenis toont de Middeleeuwse wapenrustingen en souvenirs aan de veldtochten van Napoleon maar ook een honderdtal vliegtuigen en pantserwagens uit de twee wereldoorlogen. Boven op de triomfboog wacht je een adembenemend panorama.
Onder een metalen overkappingen uit 1880 staan bij Autoworld Belgische Minerva’s en Imperia’s in gezelschap van de Ford T,... In totaal 400 wagens, allemaal rijwaardig, die de geschiedenis van de automobielindustrie vertellen, naast zeldzame modellen die hebben toebehoord aan beroemde personen. Met uw volwassenticket van 9€ hebt u 1€ korting.
De triomfboog van het Jubelpark was in 1880 gepland om de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te herdenken, maar werd pas in 1905 volledig voltooid.
Het Hortapaviljoen of het Paviljoen van de menselijke driften is de eerste realisatie van Victor Horta.
Architect Paul Cauchie bouwde zijn eigen woing in 1905. Het heeft een opmerkelijke art-nouveaugevel.
Aan Shumann heeft u de Ambiorixsquare, enkele pareltjes van Art-Nouveau zijn daar gelegen. Neem even de tijd om daar rond te wandelen...
De grote, met bomen beplante vierhoek is de Warande. Het wordt doorsneden door brede dreven die verrassende doorkijken bieden. De symmetrische plattegrond is een geheel van rechten en diagonalen waar sommigen de hand van de vrijmetselaars in zien. Tussen de dreven liggen groene enclaves, gazons, waterbekkens en fonteinen. In dit park vonden in 1830 de eerste gevechten plaats tussen de Belgische patriotten en de Hollandse troepen.
Aan de ene zijde van de Warande ligt het Koninklijk Paleis. Een wapperende Belgische driekleur op het dak betekent de de koning in België is. Het paleis is te bezichtigen in de zomer, na de nationale feestdag (op 2107) tot half september. Als je in die periode in Brussel bent, profiteer er dan zeker van om de pronkzalen, de troonzaal en de spiegelzaal te bezichtigen. Het plafond van die laatste zaal is bekleed met de dekschilden van duizende scarabeekevers.
Aan de andere zijde van de Warande hebt u het Parlement.
Het BIP (Brussels Info Plein) huisvest het toeristische onthaalbureau van Brussel evenals een speels en interactief parcours dat het Brussels Hoofstedelijk Gewest voorstelt.